Kontakt
Renata Schlaffke, kierownik - tel. 68 347 73 75
Bistro
Na terenie szpitala, przy kuchni centralnej działa Bistro, w którym można zjeść smaczny posiłek, wypić kawę, herbatę lub dokonać zakupu szerokiej gamy artykułów spożywczych i innych. Polecamy dwudaniowe obiady w atrakcyjnej cenie, które można zjeść na miejscu lub zabrać na wynos. Dla stałych klientów oferujemy abonament na 5 dwudaniowych obiadów w niższej cenie (pn-pt).
Jeżeli macie Państwo problemy ze zdrowiem i musicie kontynuować żywienie dietetyczne, istnieje również możliwość zakupu obiadów lekkostrawnych w w/w cenach.
Godziny otwarcia
- Poniedziałek - Piątek w godz. 8:00 - 16:00
- Sobota - Niedziela w godz. 09:00 - 15:00
Istnieje możliwość płatności kartą.
Jadłospisy
Do zadań działu żywienia należy:
- organizowanie procesu żywienia w szpitalu dla potrzeb pacjentów w poszczególnych oddziałach oraz personelu i konsumentów z zewnątrz korzystającego z bistro działającego w strukturach działu żywienia
- opracowywanie jadłospisów z uwzględnieniem norm żywieniowych i wymogów dietetyczno-leczniczych
- organizowanie zaopatrzenia w artykuły spożywcze oraz prowadzenie magazynu artykułów żywnościowych
- terminowe przygotowanie posiłków i wydawanie poszczególnym oddziałom, planowanie i kalkulowanie kosztów żywienia
- zabezpieczenie właściwych warunków sporządzania posiłków, sprawowanie nadzoru i kontroli nad całokształtem procesu żywienia
- udzielanie porad dietetycznych na temat racjonalnego żywienia dietetycznego oraz indywidualnego stosowania diet w różnych jednostkach chorobowych
Pacjentom zapewniamy całodzienne 4 – posiłkowe wyżywienie.
Dla chorych na cukrzycę, kobiet ciężarnych podajemy 5 lub 6 posiłków dziennie.
Pacjenci nie wymagający żywienia dietetycznego otrzymuje dietę podstawową. Hospitalizowani wymagający leczenia dietetycznego, na zlecenie lekarza i po konsultacji z dietetykiem otrzymują dietę przypisaną do jednostki chorobowej, stanu zdrowia i indywidualnych potrzeb pacjenta zgodnie z obowiązująca księgą diet.
Wykaz diet leczniczych obowiązujących w naszym szpitalu:
- dieta podstawowa,
- dieta łatwostrawna z ogr. tłuszczu (wątrobowa),
- dieta łatwostrawna bogatobiałkowa,
- dieta łatwostrawna ubogobiałkowa,
- dieta łatwostrawna o zmienionej konsystencji( papkowata),
- dieta łatwostrawna z ogr. cukrów prostych (cukrzyca),
- dieta łatwostrawna o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych,
- dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego (wrzodowa),
- dieta płynna, dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę,
- dieta ubogoenergetyczna,
- dieta wysokokaloryczna,
- dieta łatwostrawna niskoresztkowa,
- dieta łatwostrawna bogatoresztkowa,
- dieta bezmleczna,
- dieta bezglutenowa,
- dieta wegetariańska,
- dieta kleikowa,
- dieta eliminacyjna,