Treść artykułu

Kontakt

Renata Schlaffke, kierownik - tel. 68 347 73 75

Bistro

Na terenie szpitala, przy kuchni centralnej działa Bistro, w którym można zjeść smaczny posiłek, wypić kawę, herbatę lub dokonać zakupu szerokiej gamy artykułów spożywczych i innych. Polecamy dwudaniowe obiady w atrakcyjnej cenie, które można zjeść na miejscu lub zabrać na wynos. Dla stałych klientów oferujemy abonament na 5 dwudaniowych obiadów w niższej cenie (pn-pt).

Jeżeli macie Państwo problemy ze zdrowiem i musicie kontynuować żywienie dietetyczne, istnieje również możliwość zakupu obiadów lekkostrawnych w w/w cenach.

Godziny otwarcia

  • Poniedziałek - Piątek w godz. 8:00 - 16:00
  • Sobota - Niedziela w godz. 09:00 - 15:00

Istnieje możliwość płatności kartą.

Jadłospisy

Do zadań działu żywienia należy:

  • organizowanie procesu żywienia w szpitalu dla potrzeb pacjentów w poszczególnych oddziałach oraz personelu i konsumentów z zewnątrz korzystającego z bistro działającego w strukturach działu żywienia
  • opracowywanie jadłospisów z uwzględnieniem norm żywieniowych i wymogów dietetyczno-leczniczych
  • organizowanie zaopatrzenia w artykuły spożywcze oraz prowadzenie magazynu artykułów żywnościowych
  • terminowe przygotowanie posiłków i wydawanie poszczególnym oddziałom, planowanie i kalkulowanie kosztów żywienia
  • zabezpieczenie właściwych warunków sporządzania posiłków, sprawowanie nadzoru i kontroli nad całokształtem procesu żywienia
  • udzielanie porad dietetycznych na temat racjonalnego żywienia dietetycznego oraz indywidualnego stosowania diet w różnych jednostkach chorobowych

Pacjentom zapewniamy całodzienne 4 – posiłkowe wyżywienie.
Dla chorych na cukrzycę, kobiet ciężarnych podajemy 5 lub 6 posiłków dziennie.
Pacjenci nie wymagający żywienia dietetycznego otrzymuje dietę podstawową. Hospitalizowani wymagający leczenia dietetycznego, na zlecenie lekarza i po konsultacji z dietetykiem otrzymują dietę przypisaną do jednostki chorobowej, stanu zdrowia i indywidualnych potrzeb pacjenta zgodnie z obowiązująca księgą diet.

Wykaz diet leczniczych obowiązujących w naszym szpitalu:

  • dieta podstawowa,
  • dieta łatwostrawna z ogr. tłuszczu (wątrobowa),
  • dieta łatwostrawna bogatobiałkowa,
  • dieta łatwostrawna ubogobiałkowa,
  • dieta łatwostrawna o zmienionej konsystencji( papkowata),
  • dieta łatwostrawna z ogr. cukrów prostych (cukrzyca),
  • dieta łatwostrawna o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych,
  • dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego (wrzodowa),
  • dieta płynna, dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę,
  • dieta ubogoenergetyczna,
  • dieta wysokokaloryczna,
  • dieta łatwostrawna niskoresztkowa,
  • dieta łatwostrawna bogatoresztkowa,
  • dieta bezmleczna,
  • dieta bezglutenowa,
  • dieta wegetariańska,
  • dieta kleikowa,
  • dieta eliminacyjna,